Kalagurun taustavaikuttajat

Tom Berg 

Kalagurun kehittäjä ja tuottaja

”Toiset menee kirkkoon, minä menen kalaan”

Tom Berg

Tom Berg on kalastuksen moniottelija. Vuosien varrella hän on käynyt läpi kaikki kalastusmuodot merillä ja järvillä. Tom on toiminut vapaana kalastustoimittajana vuodesta 2001, ja artikkeleita on julkaistu yhteensä n. 200 kaikissa kotimaisissa kalastuslehdissä ja parissa venelehdessä. Tom toimi myös kalastusoppaana vuosina 2007- 2009.

Tänä päivänä kalastus keskittyy merialueille Suomenlahdella ja Ahvenanmaalla. Kohdekaloina on etupäässä kuha, ahven ja meritaimen. Tom tekee myös muutaman haukireissun vuosittain, etenkin silloin kun mahdollisuus isompaan kalaan. Viime vuosina kalastusmuodoiksi on vakiintunut heittokalastus, jigaus ja vertikaalijigaus.

”Aloin viime vuosituhannella ihmettelemään ottiuistimien poikkeavuuksia eri kalastuspäivinä, ja jopa saman päivän aikana. Päättelin että asiassa täytyy olla jokin logiikka. Asian penkominen, ja perinnetiedon tutkiminen johti siihen että kymmenen vuotta myöhemmin julkaisin Erä-lehden kotisivuilla Nappikeli-palvelun joka ennusti kalan aktiivisuustason. Kalaguru on kehittynyt versio Nappikelistä, ja kertoo myös uistinsuositukset.”

Ennätyskaloja:
Hauki 13,0 kg
Kuha 5,1 kg
Meritaimen 8,1 kg
Järvitaimen 2,6 kg
Kirjolohi (mereltä) 3,8 kg
Merilohi (mereltä) 15,8 kg
Ahven 0,9 kg

Janne Norrgård

”Uskalla kokeilla – ja usko siihen mitä teet”

Janne Norrgård

Läntisellä ja Eteläisellä merialueella, sekä Etelä-Suomen järvillä kalastava ”Inkoon tartuttaja” liikkuu mieluiten isojen kalojen perässä, ja ruokakaloiksi valikoituvat pienemmät yksilöt haetaan lähinnä perheen painostuksesta. Suosikkilajeja ovat kuha, hauki ja ahven. Janne korostaa vastuullista kalastusta, ja suuret yksilöt vapautetaan poikkeuksetta aina, eikä kotiin viemisiksikään oteta ruokakalojakaan yli oman tarpeen.
Vaikka Jannen kalastus tänä päivänä keskittyy enimmäkseen valkolihaisten petokalojemme ympärille, on Jannen veneessä vuosien varrella piipahtanut kaikkia petokaloja erinomaisin tuloksin. Janne hallitsee laajan kirjon aktiivikalastustekniikoita, esim. kovilla ja pehmeillä vieheillä heittokalastus, jerkkikalastus, perinteinen jigaus, dropshottaus, vertikaalijigaus sekä Texas/Carolina jigaus. Janne kalastaa pääsääntöisesti yhdellä vavalla kerrallaan, paitsi vetouistellessaan jolloin vapoja on joskus pari enemmän. Talvisin Jannen löytää jäältä kalastamasta haukia ja kuhia, sekä mateita.

”Seuraan säännöllisesti kaikkia Kalaguruun vaikuttavia sääolosuhteita ja muita muuttujia, ja muokkaan niitä hyödyntäen omaa kalastustaktiikkaani sekä viehevalintaani jo kalareissua suunnitellessani, ja vesillä ollessani. Vuosien varrella moni haastava kalapäivä onkin kääntynyt voitoksi nimenomaan näiden tekijöiden tuoman informaation tulkinnan avulla.”

Ennätyskaloja:
Hauki 16,9 kg
Kuha 12,3 kg
Ahven 1,7 kg
Toutain 6,2 kg
Meritaimen 3,8 kg
Kirjolohi (mereltä) 5,9 kg
Merilohi (mereltä) 14,8 kg

Teuvo Jeskanen

”Merellä jokainen päivä on erilainen.”

Teuvo Jeskanen

Teuvo on ollut Suomenlahden kalaston riesanana jo puoli vuosisataa. Alun perin vahvasti kalalle allerginen Teuvo siedätti itsensä jo pikkupoikana äidin vastustuksesta huolimatta. Kalamiehenä Teuvo on heittokalastaja henkeen ja vereen, lyhytkin uistelusessio saa miehen murjottamaan. Nuoruusvuotensa itäisellä Suomenlahdella viettänyt maestro nosti jo viime vuosituhannella yli tuhat meritaimenta veneeseen, ja niitti arvostusta, pienessä, mutta sitäkin asiatuntevammassa piirissä.

Nykyään Teuvo vaikuttaa enimmäkseen läntisellä Suomenlahdella ja Kemiön saaren ympäristössä. Kohdekaloina on useimmiten kuha ja ahven. Perinteisenä miehenä Teuvo jigaa mieluiten, mutta saattaa sopivassa tuulessa vertikaalata tuulen mukana.
Talvisin Teuvo liikkuu mielellään meren jäällä kuhan ja ahvenen perässä.

”Säätilan muutokset ovat keskiössä kun teen kalastussuunnitelmaa ja pohdin uistinvalintoja. Kalan nappiherkkyyden voi ennustaa eri säätekijöiden summana.”

Ennätyskaloja:
Hauki 14,7 kg
Kuha 4,3 kg
Meritaimen 7,3 kg
Kirjolohi (mereltä) 5,4 kg
Merilohi (mereltä) 3,7 kg
Ahven 1,3 kg

Santtu Pajari

”Aina on hyvä sää lähteä kalaan.”

Santtu Pajari

Santtu Pajari on intohimoinen meritaimenmies. Santun kalastuksen evoluutio on kulkenut hauen ja kuhan kalastuksen kautta meritaimenen perään. Santun isoimmat lovet vyöstä sijoittuvat viime vuosituhannen loppuun kun herra pakotti perinteisillä Bombereilla ja Nisseillä pari viisitoista kiloista haukea veneeseen. Tuloskorttiin mahtui myös useita 12 kg:n ylityksiä perinteisillä haukiuistimilla. Sittemmin Santtu on enimmäkseen käyttänyt rajallisen kalastusaikansa meritaimenen parissa. Tosin oikeissa olosuhteissa miehen saattaa löytää saaristosta myös jigivapa kädessä.

Talvisin Santtu kiertää Etelä suomen järviä ja rannikkoa ahvenen perässä.

”Olen vuosien varrella oppinut että ottiuistimet voidaan lukea etukäteen suoraan säädatasta. Koska kalastan paljon yksin, helpottaa suuntaa antava tieto uistinvalinnoissa, ja varmistaa kalakontaktien saamista.”

Ennätyskaloja:
Hauki 15,2 kg
Kuha 5,5 kg
Meritaimen 5,4 kg
Kirjolohi (mereltä) 2,8 kg
Merilohi (mereltä) 15,8 kg
Ahven 0,7 kg

Thomas Strandvik

”Jokainen päivä kalassa on elämys.”

Thomas Strandvik

Thomas on Ahvenanmaalainen kalastusopas. Kungsön meritaimenpaikkojen rannalla asuva Thomas viettää vesillä toista sataa päivää vuodessa. Thomaksen kohdekaloina on meritaimen, hauki ja ahven.

”Koekalastin Kalagurulla syyskuun 2016. Koekalastus osoitti että yhdeksän kertaa kymmenestä Kalaguru ennusti kalan aktiivisuustason oikein, ja antoi oikeansuuntaiset uistinsuositukset.”

Ennätyskaloja:
Hauki 10,6 kg
Meritaimen 4,5 kg
Ahven 1,4 kg

Tom Helenius

” Mikään ei ole niin tärkeää kuin kalastus- Eikä sekään niin kovin tärkeää.”

Tom Helenius

Tom Heleniuksen kalastus keskittyy pääasiassa Suomenlahdelle meritaimenen perässä, mutta kesäisin mies jallittaa kuhia keskisuomen järvillä. Intohimoisena heittokalastajana tunnettu Tom on viime vuosikymmenien aikana ehtinyt kurittamaan kaikkia petokaloja jäämerta myöten, eikä vetouistelukaan ole hänelle tuntematonta.

”Olen jo viisitoista vuotta seurannut tuulen, ilmanpaineen ja meriveden korkeuden vaikutusta ottivieheisiin. Minulle on päivänselvää, että kalojen vaihteleva aktiivisuus johtuu nimenomaan näistä tekijöistä.”

Ennätyskaloja:
Meritaimen 5,4 kg
Lohi 8,0 kg
Hauki 11,7 kg
Ahven 1,0 kg
Kuha 2,5 kg
Made 4,0 kg