Hauen täkyonginta- Jannen kuumat vinkit | Kalagurun Blogi

Viime vuosina hauen talvinen täkyonginta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ei ihme, sillä saaliit ovat olleet todella hienoja. Tuntuu siltä että metrisen hauen saa helpommin täkyonkimalla kuin monella muulla tavalla. Vaikka kalastusmuoto on monille uusi, on Inkoon tartuttaja ja nykyisin myös Team Westin:in jäsen Janne Norrgård harrastanut sitä menestyksekkäästi jo viime vuosituhannen lopulta saakka. Jäälle Janne on nostanut vuosien varrella lukuisia yli kymmenen kilon haukia ja satoja yli metrin kaloja.

Pitkän suostuttelun jälkeen hän suostui avaamaan hieman kuinka Kalagurun tietoa voidaan hyödyntää talvisessa täkykalastuksessa hänen omien kokemustensa pohjalta. Artikeli ei ota kantaa kalojen sijaintiin, tapahtuuko kalastus merellä tai järvillä, eikä välineisiin vaan keskittyy antamaan lukijalle mahdollisuuden päästä hyödyntämään samoja yhtäläisyyksiä omassa kalastuksessaan.

Ottihetket Kalagurusta

Aktiivinen tai passiivinen taso ja ottihetket löytyvät Janne mukaan helposti Kalagurun aktiivisuustasoista. Kalagurun suositellessa tummia sävyjä ja maltillista uittoa, Janne käyttää passiivisen kalan lähestymistapaa, suosien alkukokoonpanossa pienempiä ja mahdollisesti tummempia täkykaloja esim ahventa särjen sijaan tai muuttaa täkykalan uintitapaa. Vastaavasti aktiiviselle kalalle tarjoillaan enemmän suurempia vaaleampia syöttejä jotka saavat liikkua vapaammin ja näkyvämmin.
Jannen mukaan Kalaguru huomioi hauenkalastajan kannalta olennaisia asioita kuten kelin kirkkaus, ilmanpaine, vedenkorkeuden vaihtelut (merellä) sekä valon merkityksen esim auringonnousun ja laskun. Lumipeitteen vaikutuksen jokainen talvinen täkyilijä joutuu kuitenkin selvittämään itse kulloisissakin vallitsevissa olosuhteissa.
”Kalagurun kautta pystyn saamaan hyvän käsityksen mitä voi olla odotettavissa tulevalta kalapäivältä, ja pystyn varautumaan ennakkoon päivän aikana oletettuihin otti-ikkunoihin esimerkiksi vaihtamalla tuoreet täkykalat vapoihin. Pystyn myös ennakoimaan tilanteet ja siirtymään uudelle hotspotille oikea-aikaisesti. Olen vavat viritettynä ennen oletettua ottihetkeä.” Janne kertoo.

Jannen teesit

Jannen mukaan täkykala voidaan valita ja tarjoilla aktiivisuustason mukaan, lähtökohtaisesti aktiivselle kalalle täky tarjoillaan korkeammalla esim välivedessä tai vain muutama sentti jäänkannen alapuolella. Aktiivinen hauki noutaa täyn pidemmänkin matkan päästä talvellakin. Korkeammalla vesikerroksessa uiva täky myös näkyy pidemmälle ja kalastaa näin suurempaa aluetta. Passiivisemmalle kalalle täky viedään lähemmän pohjaa, jolloin kynnys hauelle iskeä saaliiseen on matalampi koska syötti on lähempänä.

Aktiiviselle kalalle toimii yleensä suurempikokoinen täky kuin passiiviselle. Lisäksi kannattaa pyrkiä huomioimaan, minkä kokoista ruokaa alueen kala yleensä syö ja pyrkiä peilaamaan täkykokoa siihen. Erilaisilla painotuksilla voidaan vaikuttaa myös siihen, uiko täky aktiivisempaa isompaa aluetta vai rajataanko liikkuvuutta kalan ollessa passiivisempi. Aktiivisemmalle hauelle liikkuvuutta ei ole yleensä tarpeen rajata, mutta passiivisemmalle voi olla hyvä harkita painotusta perukkeen yläpäähän. Oikein passiiviselle hauelle on ajoittain paras kuollut täky eli dead-bait, jolla ei ole omaa uintia lainkaan.

Aktiivinen kala saattaa myös intoutua sohjottomasta avannosta, mutta kirkkaalla kelillä passiivista kalaa se saattaa aristaa. Pyrin säätelemään avannon läpi pääsevän valon määrää kalan aktiivisuustason mukaan. Kalan aktiivisuustason voit tarkistaa Kalagurusta.

Janne kertoo että lämpötila ulkona vaikuttaa monesti myös hauen aktiivisuuteen. Paukkupakkasilla kylmyys tunkeutuu jään läpi alapuoliseen veteen väistämättä, ja passivoi helposti kaloja lähemmäs pohjaa. Kylmän jakson jälkeen tuleva lauhtuminen onkin monesti aktiivisuusjakson herättäjä.
Näillä vinkeillä pääsee helposti alkuun, mutta hienosäätö tapahtuu luonnollisesti vasta jäällä. Mikäli täkyihin tulee paljon vientejä mutta hauki nopeasti hylkää täyn otiin jälkeen, kannattaa ylläoleva mielessään miettiä mitä tekijää tulisi muuttaa ja hauen sijaan itse aktiivisesti etsiä päivän yhdistelmää murtaakseen koodi.

Janne korostaa- muista nämä !

Suomessa Kalastuksenhoitomaksu sallii yhden vavan käytön kerrallaan, lisävapoihin tarvitaan aina erillinen lupa esim vesienomistajalta jotta täkyily olisi laillista.
Käsittele aina kaloja varoen, ja vapauta suuret yksilöt. Ota ruokakaloina mukaan vain se, mitä itse kulutat lähiaikana ja valitse nämä alle 4kg hauista.
Pakkasilla täkyilyssä on aina riskinsä kalankäsittelyn kannalta aiheuttaa paleltumavaurioita vapautettaville kaloille, jopa alan ammattilaisilla jotka käyttävät lukuisia apukeinoja hyväkseen vaurioiden estämiseksi. Harkitse siis, milloin lähteä täkyilyä harrastamaan ja milloin kannattaa suosiolla jättää reissu väliin.
Älä polta löytämääsi hyvää paikkaa loppuun liian tiuhaan tehdyillä täkyreissuilla, hauille tekee hyvää saada pitää taukoa kalastuspaineesta avovesikauden ulkopuolella.

 

Kalaguru.fi palvelu antaa ennusteen kalan aktiivisuustasosta. Lisäksi saat valmiit viehesuositukset, jotka on sovitettu kalan aktiivisuuden, valon ja veden ominaisuuksien mukaan. Sieltä löydät vastauksen siihen, miksi luottokone ei toimi joka päivä.

Kalagurun tarina

Kalagurun taustavaikuttajat

Kalagurusta löytyy nyt yli 1300 viehettä eri kalalajeille ja kalastustyyleille. Käy tutustumassa mitä suosituksia saat omaan suosikkipaikkaasi ja kalastustapaasi.

Jos tykkäsit artikkelista, voit seurata Kalagurua Facebookissa. Voit myös jakaa artikkelin kavereillesi.

Kalaguru.fi palvelu kertoo kalan aktiivisuustason muutokset kolmen tunnin jaksoissa viideksi vuokaudeksi eteenpäin. Se antaa ohjeita uistinvalintaan ja uistimen uittoon. Palvelu on kiinni Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen rajapinnoissa.

Lue Kalagurun blogin muut artikkelit