Superaktiivisen kalan kalastus- Helppoa vai vaikeaa ? | Kalagurun Blogi

Ensikuulemalta kysymykseen tuntuu olevan helppo vastaus. Olen huomannut että todellisuus saattaa olla erittäin paljon toisenlainen. Ajoittain kalastaja huomaa olevansa tilanteessa, jolloin kalat vaikuttavat olevan erittäin haluttomia yhteistyöhön. Vaikka kaloja havaitaan paljon, varsinaiset iskut jäävät puuttumaan. Heittokalastajat näkevät paljon seurioita, ja kaikuluotaimella tilannetta havainnoivat huomaavat paljon aktiviteetteja mutta jäävät ilman kunnollista iskua. Mistä oikein on kysymys ?

Erittäin aktiivisen kalan käytös

Erittäin aktiivinen kala liikkuu paljon ja reagoi vieheeseen hyvinkin kaukaa. Siitä syystä kalastaja saa usein kontaktin kalaan kun tullaan kalapaikoille. Kalastajan haasteena on vieheen sovittaminen kalan aktiivisuustasoon sopivaksi siten että se laukaisee kalan iskurefleksin. Käyttäytymiseltään kala saattaa muistuttaa erittäin passiivista kalaa, koska lukuisat seuriot saattavat vaikuttaa passiiviselta käytökseltä.

Milloin ?

Kala on erittäin aktiivinen yleensä silloin kun ilmanpaine nousee voimakkaasti. Myös laskeva ilmanpaine aktivoi kaloja, mutta ei yleensä niin paljon, että se täyttäisi erittäin aktiivisen kalan tunnusmerkistön. Merellä voimakas veden nousu voi yhdessä muiden tekijöiden kanssa tehdä kaloista yliaktiivisia. Yleensä etelän puolelta puhaltavat tuulet lisäävät kalan aktiivisuutta, mutta eivät ole välttämättömiä jos ilmanpaine nousee riittävän voimakkaasti.

Mikä neuvoksi ?

Erittäin aktiivinen kala vaatii kovan ärsykkeen, jotta kalan iskurefleksi laukeaa. Käytännössä se vaatii kovia uistinpintoja, kuten vaaleita ja räikeitä sävyjä, sekä voimakkaasti peilaavia pintoja. Myös vieheen uinnin pitää olla voimakas ja erottuva. Olen huomannut että kriittisimmät elementit ovat uistimen peilaavuus ja uinti. Kokonaan mattapintaiset vieheet eivät välttämättä tuo tulosta, ja pienellä liikkeellä uivat vieheet eivät herätä kalaa. Uistimen uitto saa myös olla voimakasta, etenkin silloin, kun käytetään runkomalleja, jotka eivät ui voimakkaasti.

Vaalenna ja voimista

Jos tiedät että kala on erittäin aktiivinen, kannattaa rasiasta hakea kaikkein voimakkaimmin peilaavat, räikeät ja voimakaspotkuisimmat yksilöt. Käytä räikeitä ja valkoisia mattapintoja, ja tehosta niitä tarvittaessa voimakkaasti peilaavilla metalleilla. Suosi myös sellaisia runkoja, jotka antavat kalalle mahdollisimman voimakkaan herätteen. Jos seuriot muuttuvat tärpeiksi, maltillista hieman.
Erittäin aktiivisen kalan kalastus on samalla tavalla uskon asia, kuin erittäin passiivisen kalan kalastus. Erona ainoastaan se että yliaktiivisen kalan kanssa on mahdollisuus todella hyviin saaliisiin, kun oikea tarjous löytyy.

Kalaguru.fi palvelu antaa ennusteen kalan aktiivisuustasosta. Lisäksi saat valmiit viehesuositukset, jotka on sovitettu kalan aktiivisuuden, valon ja veden ominaisuuksien mukaan. Sieltä löydät vastauksen siihen, miksi luottokone ei toimi joka päivä.

Kalagurun tarina

Kalagurun taustavaikuttajat

Kalagurusta löytyy nyt yli 1300 viehettä eri kalalajeille ja kalastustyyleille. Käy tutustumassa mitä suosituksia saat omaan suosikkipaikkaasi ja kalastustapaasi.

Jos tykkäsit artikkelista, voit seurata Kalagurua Facebookissa. Voit myös jakaa artikkelin kavereillesi.

Kalaguru.fi palvelu kertoo kalan aktiivisuustason muutokset kolmen tunnin jaksoissa viideksi vuokaudeksi eteenpäin. Se antaa ohjeita uistinvalintaan ja uistimen uittoon. Palvelu on kiinni Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen rajapinnoissa.

Lue Kalagurun blogin muut artikkelit