Testissä- Faster 525 Fish | Kalagurun Blogi

Kellokoskelainen Juha Snell Oy on valmistanut alumiiniveneitä vuodesta 1978 saakka. Vaikka tehdas tekee veneitä huvi- ja vapaa-ajan käyttöön on toiminta lähtenyt liikkeelle työveneiden valmistuksesta. Tehtaalta on vuosien varrella valmistunut lukuisia veneitä poliisin, pelastuslaitoksen ja rajavartiolaitoksen käyttöön. Tämä päivänä tehdas tuottaa lähes 300 huvivenettä vuodessa. Fasterin vapaa-ajan venemallistoa onkin aina seurannut tietynlainen ”rouheus”, joka juontaa juurensa juuri venevalmistajan perusideologiasta.

Faster ja Ahvenanmaa

Saimme testata venettä muutaman päivän ajan vaativissa olosuhteissa Ahvenanmaalla. Vaikka minulla oli kokemusta Fastereista aikaisemmilta vuosilta, pystyi uusi malli muuttamaan käsityksiäni huomattavasti. Testivene oli varustettu 80 hevosvoiman Hondalla, joka tuntui varsin sopivalta voimanlähteeltä noin 600 kg:n runkoon. Testimallimme oli varustellumpi kuin perusmallit, joka toi kokonaisuuteen 80 kg lisäpainoa. Pakettia toimitetaan myös 60 hevosvoiman moottorilla, joka varmasti riittää ripeäänkin paikanvaihtoon.

Ajossa

Vene lähti liukuun rivakasti, vaikka kyydissä oli kolme yli 100 kiloista miestä ja 100 litraa polttoainetta. Ohjaus oli tunnokas ja helppo käsitellä. Suurin yllätys oli menon pehmeys ja äänettömyys. Ei kolinaa eikä pauketta vaikka ajoittain laskimme menemään kohtalaisessa aallokossa 25 solmun nopeudella. Vene kulki vakaasti aallonharjalta toiselle, ja meno oli niin miellyttävää kuin vähän yli metrisessä aallokossa vastatuuleen ajettaessa vain saattoi olla. Lisäksi menossa oli kouriintuntuvaa jämäkkyyttä, ja tuntua siitä että runko oli tehty äärimmäisiin olosuhteisiin.

Iso keskipulpetti tukevilla rosteriputkilla antoi erinomaisen tuen seisten ajettaessa. Sivuaallokossa runko leikkasi aallokon hyvin eikä tarjonnut yllättäviä tilanteita. Kaarreajossa runko käyttäytyi pehmeästi ja ilman hätäisiä leikkauksia korjausliikkeineen. Kaiken kaikkiaan runkoa oli helppo ja miellyttävä ajaa. Testivene saavutti 32 solmun nopeuden kahden yli sata kiloisen kalastajan kuormalla ja sadan kilon polttoainelastilla. Taloudellinen matkavauhti löytyi 22-23 solmun tienoilta. Mielestäni suoritusarvot ovat hyvät tämän kokoluokan paketille näillä konetehoilla.

Kalastustilanne

Kalastettaessa veneessä oli tilaa riittävästi, ja ohjauspulpetin molemmin puolin oli helppo liikkua. Takana ollut klaffipenkki oli ajatuksen todella hyvä, ja sen nostaminen paikalleen, tai laittaminen pois oli todella vaivatonta ja nopeaa. Kuljettajan istuin oli myös helposti nostettavissa yläasentoon, jolloin ohjauspyörän ja istuimen väliin jäi hyvin tilaa liikkumista varten. Heittokalastettaessa vene ajelehti loogisesti oikein, ja reagoi nopeasti moottorin asennon muutoksiin. Kohtalaisen korkeat laidat ottivat kuitenkin tuulta kohtalaisen paljon. Uistelunopeudella ajetut testit osoittivat rungon olevan suuntavakaa ja helposti hallittavissa. Kaiken kaikkiaan sisätilat olivat toimivat ja helposti muunneltavissa.

Lisävarusteet ja yksityiskohdat

Fasterissa on vakiona Raymarinen Hybridtouch karttaplotteri yhdistelmä. Kosketusnäytöllä toimiva laite oli todella helppokäyttöinen. Kokonaisuuteen kuuluivat karttaplotteri, perinteinen kaikuluotain, chrip-kaikuluotain ja moottori data. Kosketusnäyttöisenä karttaa pystyi suurentamaan ja pienentämään samalla tavalla kuin älypuhelimessa ja karttaa pystyi helposti liikuttamaan, kun oli tarve tarkastella kalapaikkoja hieman kauempaa. Siirtyminen näkymästä toiseen oli helppoa ja vaivatonta. Pulpettiin integroitu yhdistelmälaite on todella toimiva kokonaisuus.

Muita Fasteriin saatavia kalastukseen liittyviä lisävarusteita ovat keulakoneen asennusteline, vaparäkki vetouistelua varten, ja takilan alustat. Venettä kiertävät kaiteet, mahdollistavat helposti vapatelineiden ja muiden omien apuvälineiden asennukset. Korotettu etukansi tarjosi erinomaisen paikan kalastajalle ja kanne alle jäi hyvät tilat säilytykseen. Veneen perässä oli kaksi isoa köysiboxia, joista toista voi aivan hyvin käyttää kalojen säilytykseen. Laatikossa on veden poistoreikä, joten sen puhtaana pitäminen on helppoa. Ajoistuimen alla oli kylmäboxi, jolle idearikkailla kalastajilla löytyy varmasti käyttöä.

Kenelle sopii

Faster 525 fishing edition sopii mielestäni kalastajille, jotka ovat paljon vesillä, ja vaativat veneeltään kykyä toimia äärimmäisissä olosuhteissa. Pelkistetty ulkomuoto on suunniteltu kovaan käyttöön, ja kokemuksesta tiedän, että Fasterit ovat pitkäikäisiä. Malli sopii erittäin hyvin niin heittokalastukseen kuin vetouisteluunkin.

Faster 525 Fishing edition

Pituus
5,25 m

Leveys
2,10 m

Paino
n. 600 kg

Moottori
60-80 hv

Pohjan V-kulma
18 astetta

Polttoainesäiliö
100 l

Kalaguru.fi palvelu antaa ennusteen kalan aktiivisuustasosta. Lisäksi saat valmiit viehesuositukset, jotka on sovitettu kalan aktiivisuuden, valon ja veden ominaisuuksien mukaan. Sieltä löydät vastauksen siihen, miksi luottokone ei toimi joka päivä.

Kalagurun tarina

Kalagurun taustavaikuttajat

Kalagurusta löytyy nyt yli 1300 viehettä eri kalalajeille ja kalastustyyleille. Käy tutustumassa mitä suosituksia saat omaan suosikkipaikkaasi ja kalastustapaasi.

Jos tykkäsit artikkelista, voit seurata Kalagurua Facebookissa. Voit myös jakaa artikkelin kavereillesi.

Kalaguru.fi palvelu kertoo kalan aktiivisuustason muutokset kolmen tunnin jaksoissa viideksi vuokaudeksi eteenpäin. Se antaa ohjeita uistinvalintaan ja uistimen uittoon. Palvelu on kiinni Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen rajapinnoissa.

Lue Kalagurun blogin muut artikkelit