Viehevalinnan sietämätön vaikeus | Kalagurun Blogi

 

Viehevalinta on aina haasteellinen tilanne. Mielessä pyörivät vanhat onnistumiset ja myös epäonnistumiset. Toimiiko vanha luottokone tänään, vai onko yllättäjän vuoro? Tilannetta ei helpota se että rasioissa on n. 150 erilaista vaihtoehtoa, joista todennäköisesti vain muutama toimii tämän päivän olosuhteissa. Koska kalastan paljon yksin, olen usein joutunut hakemaan ratkaisua yhden miehen testiryhmänä. Toimitan omaa harkintaani asian suhteen järjestelmällisellä logiikalla, ja avaan sen osalta muutaman kulmakiven.

Uistinvalinnassa on tärkeää oikeanlaisen kokonaisvaikutelman luominen. Kokonaisvaikutelma täytyy sovittaa kalan aktiivisuustasoon, jotta saadaan kalan iskurefleksi laukaistua.

Kalan aktiivisuus

Oma pohdintani lähtee aina kalan aktiivisuudesta. Aktiivisuuden määrittelyyn olen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana luonut algoritmin, johon vaikuttavat sääolosuhteet. Otan huomioon eri tekijät joilla määrittelen kalan aktiivisuustason. Tasoon vaikuttavat tekijät ovat; tuuli, ilmanpaine, kuun asento ja meriveden korkeuden muutokset. Aiheesta enemmän voit lukea Kalagurun blogin artikkelista ” Kalan aktiivisuustasot ja uistinvalinnat”. Tämän päivän aktiivisuustason eri kalalajeille ja kalastuspaikkaasi voit tarkastaa palvelusta kalaguru.fi. Kalan aktiivisuus määrittää hyvin pitkälle ensimmäisen valintani.

Veden Lämpö

Valinnan perusasetuksiin liittyy myös oleellisesti veden lämpö. Kylmässä vedessä suosin rauhallisemmin uivia runkoja, ja lämpimässä voimakkaammin uivia malleja. Veden lämpö ei kuitenkaan ole yksin runkomallia määrittelevä tekijät, koska kalastusolosuhde aktiivisuustason ääripäissä voi muuttaa tilannetta radikaalisti.

Uistimen uinti

Kaikesta huolimatta päätän aina ensin aloittavan runkomallin. Passiiviselle kalalle suosin heikkoja uimareita, ja aktiivisemmalle kalalle voimakkaammalla liikkeellä pelaavia malleja. Kohdekalasta riippuen, olen jakanut vieheet tyypeittäin kahteen- kolmeen luokkaan, joista keskeisenä tekijänä on rungon uinnin voimakkuus.

Uistimen koko

Seuraavaksi päätän uistimen koon. Passiiviselle kalalle tarjoilen valikoiman pienimpiä vaihtoehtoja, ja aktiivisemmalle isompia. Olen yleensä jakanut viehetyypit kahteen tai kolmeen eri kokoluokkaan.

Uistinpinnat

Kun rungon ominaisuudet on määritelty, siirryn pohtimaan värivalintaa ja peilaavuusominaisuuksia. Tässä kohtaa mukaan pohdintaan tulee valon määrä ja laatu, sekä veden väri ja kirkkaus. Passiiviselle kalalle tarjoilen tummempia ja tylsempiä värejä ja usein mattapinnoilla varustettuna. Aktiivisempi kala saa tarjolle huomattavasti vaaleampia tai jopa räikeitä pintoja, usein peilaavilla metallipinnoilla varustettuna.

Muutosten hakeminen

Yleensä pysyn ennalta päätetyssä runkomallissa, ja purin sovittamaan uistimen kohdalleen väriä vaihtamalla. Jos sotkee liikaa eri runkomallien kanssa, ei pysty hakemaan loogisia ja seurattavia muutoksia uistinvalintoihin.

 

Kalaguru.fi palvelu antaa ennusteen kalan aktiivisuustasosta. Lisäksi saat valmiit viehesuositukset, jotka on sovitettu kalan aktiivisuuden, valon ja veden ominaisuuksien mukaan. Sieltä löydät vastauksen siihen, miksi luottokone ei toimi joka päivä.

Kalagurun tarina

Kalagurun taustavaikuttajat

Kalagurusta löytyy nyt yli 1300 viehettä eri kalalajeille ja kalastustyyleille. Käy tutustumassa mitä suosituksia saat omaan suosikkipaikkaasi ja kalastustapaasi.

Jos tykkäsit artikkelista, voit seurata Kalagurua Facebookissa. Voit myös jakaa artikkelin kavereillesi.

Kalaguru.fi palvelu kertoo kalan aktiivisuustason muutokset kolmen tunnin jaksoissa viideksi vuokaudeksi eteenpäin. Se antaa ohjeita uistinvalintaan ja uistimen uittoon. Palvelu on kiinni Forecan ja Ilmatieteenlaitoksen rajapinnoissa.

Lue Kalagurun blogin muut artikkelit